mandag 28. mars 2016

Strikka-sløyfer

Disse sløyfene er både morsomme og enkle å strikke. Du strikke først en firkant utfra hvor stør sløyfe du ønsker å ha. Deretter strikker du en liten remse til å ha mid på sløyfa. Bind remsen rundt midt på firkanten og vips så har du en sløyfe. Raskt og enkelt! 





søndag 27. mars 2016

Fremgangsmåte for farging av garn med konditorfarge

Du trenger konditorfarge, eddik, hvitt garn, plasthansker, kjele og plastposer for å beskytte benken mot farge. Deretter er det bare å slå seg løs for å skape helt unikt garn! Her har vi prøvd ut noen forskjellige fargemåter for å få tre forskjellige effekter. Garnet kan vaskes vanlig etterpå.


Steg1:
Nøst opp garnet i hesper. Vi har brukt både behandla og ubehandla garn fra Nille. Legg garnet i bløt i en kjele med vann og litt edikk (ca 1dl) La det ligge så garnet er helt gjennomvått (vi hadde det i ca 30 min). Du ser at garnet er gjennomvått når ikke noe av garnet flyter over vannet.







Steg 2:
Sett på vannet med garnet i. Varm det opp til det nesten koker, det skal ikke koke.

Steg 3, alternativ A:
Ta garnet ut av vannet og legg det til side.

                                                      Steg 3, alternativ B:
Ta ut garnet av vannet (ikke hell ut vannet, du trenger det senere). Legg garnet utover på benken (ha plastposer eller noe lignende under så det ikke blir farge på benken). Bland fargene du ønsker å bruke med litt vann i et glass. Hell fargen utover garnet og gni det inn så alt får farge (bruk engangshansker). Skal du ha to farger heller du en farge på ene sia og den andre fargen på andre sia. Pass på så du ikke bruker for mye farge, men dette kommer ann på                                                                 hvilken konditorfarge du bruker.


Steg 4, alternativ B:
 Legg garnet tilbake i kjelen med vann og edikk og varm opp til det nesten koker. Legger du alt garnet i en kjele vil fargene blande seg midt på og du får en farget overgang. Legger du de fargene garnendene i to kjeler får du renere farger og en hvit midtdel. Her er det dette som er gjort i fargen rød og grønn.


                                Steg 4: alternativ A:
Ha konditorfargen i kjelen. Deretter kan du enten legge alt garnet i kjelen, legge en del først og resten senere eller dyppe garnet. De siste to alternativene gir sjatteringer. På bildet til venstre er det dyppe-teknikken som brukes.










Steg 5:
Varm opp vannet med garnet i til nesten kokepunktet. Det er viktig at du ikke rører for mye fordi dette kan få garnet til å tove seg. La garnet ligge i vannet til det er kaldt nok til at du kan ta det ut. Skyll det deretter godt i vann og la det tørke i minst 24 timer før du lager nøster.











lørdag 19. mars 2016

Sjal med hull


Dette sjalet har jeg strikket i gave til mor.
Syns det så veldig fint ut. Kjøpte garn og skulle sette i gang, men skjønte ingen ting av oppskrifta når jeg begynte å lese (selv om jeg hentet ut den på dansk) Etter litt hjelp av andre strikkere fant jeg ut av det, men valgte min egen lille vri på det.

Startet med å legge opp så mange masker som det står i oppskrifta. La opp på vanlig måte og ikke den strikke/hekle måten som står i oppsrifta. Strikket først 6 masker en veg og snudde, når du kommer tilbake til enden snur du igjen, tar den første masken løst av (for å få en finere kant) strikker 10 masker, snur og gjentar dette med 6 masker mer frem til du har kommet helt i andre enden. Når du kommer til der hvor oppskrifta sier du skal ha hull, feller du av 11 masker strikker ut så langt du har kommet, strikker tilbake til hullet og lager 11 nye masker på pinnen. Slik fortsetter du til 3 av hullene er laget og til du har brukt opp alle maskene på pinnen. På hver 4 runde skal du øke med 1 maske ved at den nest siste masken (ikke på den siden du øker hver gang men på andre siden) strikkes 2 masker i 1 maske.

Når du har økt frem og tilbake slik at alle maskene er strikket, valgte jeg å strikke 3 hele runder frem og tilbake for å få en litt breiere spiss.

Etter dette begynner du med å felle av på slutten av hver pinne. Nå strikker du helt ut(til den tynne siden av sjalet) og på vei tilbake feller du av 6 masker først på pinnen,  strikker pinnen ut, snur, strikker ut pinnen(spisse sia), snur, feller av 6 og strikker pinnen ut. Slik forstetter du til hele sjalet er ferdig, frem og tilbake. Her skal det også være 3 hull og det gjøres på samme måte som du gjorde på  øke siden.

fredag 18. mars 2016

Pulsvarmer av egetfarget garn

Jeg har nettopp prøvd å farger garn selv med konditorfarge. Utrolig morsomt og overraskende enkelt. Også er det jeg veldig gøy å ha garn som ikke er likt noen andre sitt garn! Jeg har deretter brukt garnet til å strikke en enkel pulsvarmer som jeg skal bruke når jeg ror.

Garnet jeg har brukt er et billig fra Nille som jeg først måtte ta ut av nøstet og snurre opp. Jeg brukte en stol-rygg til dette. Jeg la garnet i vann og eddik først og lot det ligge der en stund. Jeg kokte deretter opp vann og hadde i blåfarge til jeg syns vannet var passe mørkt. Jeg ønsket å ha litt fargeforskjeller på garnet så jeg la en del i først og lot den trekke til seg mest farge før jeg tok resten i også. Når vannet var blitt avkjølt skyllet jeg av garnet og lot det tørke. Vannet var faktisk blitt nesten helt klart når jeg tok ut garnet. Utrolig fasinerende! 

Pulsvarmerne har jeg bre strikket som en firkant og sydd sammen. 


I påsken skal jeg gjenta prosessen og teste ut både hvilke metoder som fungerer og hvordan fargen varer i vask. Deretter kan jeg legge ut oppskrift hvis noen andre også vil prøve? :) 

søndag 13. mars 2016

Maskemarkører


Jeg har alltid bare brukt en tråd når jeg skal markere noe på strikketøyet. Har sett at mange har brukt strikkemarkører og når jeg så dette på butikken i dag så tenkte jeg at det må jeg prøve. Kjøpte en pakke fra du store alpakka. Er veldig fornøyd med dette kjøpet. Disse er laget slik at du kan henge de innpå en maske lenger ned hvis det skulle trenges eller du kan ha den på pinnen og la den følge strikketøyet rundt. Det er dette jeg har gjort og som jeg syns var fryktelig mye lettere enn den tråden du må huske hvor er enn. Nå er markøren med hele vegen rundt og du får den akuratt der du skal ha markøren.

Når du strikker med den så henger du den innpå høyre side av pinnen(når du strikker med rundpinne) også blir den med hele veien rundt til du er tilbake til markøren igjen. Da tar du bare markøren og flytter den over fra venstre til høyre pinne. Dersom du strikker frem og tilbake kan du gjøre det på samme måte eller du kan henge den i selve maska, men da vil den ikke bli med oppover på samme måte.

onsdag 9. mars 2016

Gratis strikkebøker

De aller fleste vet om sider med gratis oppskrifter sånn som Ravelry og Garnstudio. Men her kommer et lite tips til gratis strikkebøker som kanskje ikke alle vet om!

Nasjonalbiblioteket  er Norges nasjonale bibliotek og de har digitalisert en del eldre Norske bøker. Alle med Norsk IP adresse kan dermed få tilgang til disse bøkene. Felles for bøkene er at de er litt eldre, men det er jo ikke alle oppskrifter som har gått av mote enda :) I boka "Norsk Strikk" finner du for eksempel oppskrift på både Marius genser og Fana-kofte, og det helt gratis! :)

Feststrikk for barn er en fin bok hvis du ønsker å strikke barnebunader eller lignende.
Vi strikker dukkeklær har en del fine og morsomme dukkeoppskrifter. Perfekt for å får brukt opp litt restegarn.
Fantastiske forkledninger og morsomme kostymer er ikke bare strikkerelatert, men det er mange morsomme ideer for kostymer du kan lage selv.
Strikk i dine farger har en del oppskrifter bakerst i boka, og den snakker også mye om fargevalg til ulike sesonger. Mange fine gensere.
Votter og vanter fra 1955 har mange eldre, men fine, oppskrifter på votter.
Annemors modeller : strikkekjoler for småpiker mange søte kjoler 
Strikk til barn fargeglade 90-talls klær for både de minste og de litt eldre barna
Norsk strikk : fra tradisjon til mote Her finne du mønstre fra ulike regioner i Norge. Fana kofta er en av disse. 
Strikk interiør Oppskrift på tepper, puter og lignende. 

Dette er noen få av veldig mange strikkebøker som ligger ute gratis på nasjonalbiblioteket!

søndag 6. mars 2016

sikksakkskjørt fra klompelompe

Har sett dette skjørtet på bilder flere ganger og endelig har jeg fått tak i oppskrifta. Skjørtet er lett å strikke og er en grei forran-tv-oppgave. Skulle jeg ha strikki det igjen ville jeg nok ha laga vrangborden lengre slik at jeg kunne ha sydd inn en strikk i den da den ble litt stor. Har også strikket skjørtet lengre enn i oppskrifta.