søndag 27. mars 2016

Fremgangsmåte for farging av garn med konditorfarge

Du trenger konditorfarge, eddik, hvitt garn, plasthansker, kjele og plastposer for å beskytte benken mot farge. Deretter er det bare å slå seg løs for å skape helt unikt garn! Her har vi prøvd ut noen forskjellige fargemåter for å få tre forskjellige effekter. Garnet kan vaskes vanlig etterpå.


Steg1:
Nøst opp garnet i hesper. Vi har brukt både behandla og ubehandla garn fra Nille. Legg garnet i bløt i en kjele med vann og litt edikk (ca 1dl) La det ligge så garnet er helt gjennomvått (vi hadde det i ca 30 min). Du ser at garnet er gjennomvått når ikke noe av garnet flyter over vannet.







Steg 2:
Sett på vannet med garnet i. Varm det opp til det nesten koker, det skal ikke koke.

Steg 3, alternativ A:
Ta garnet ut av vannet og legg det til side.

                                                      Steg 3, alternativ B:
Ta ut garnet av vannet (ikke hell ut vannet, du trenger det senere). Legg garnet utover på benken (ha plastposer eller noe lignende under så det ikke blir farge på benken). Bland fargene du ønsker å bruke med litt vann i et glass. Hell fargen utover garnet og gni det inn så alt får farge (bruk engangshansker). Skal du ha to farger heller du en farge på ene sia og den andre fargen på andre sia. Pass på så du ikke bruker for mye farge, men dette kommer ann på                                                                 hvilken konditorfarge du bruker.


Steg 4, alternativ B:
 Legg garnet tilbake i kjelen med vann og edikk og varm opp til det nesten koker. Legger du alt garnet i en kjele vil fargene blande seg midt på og du får en farget overgang. Legger du de fargene garnendene i to kjeler får du renere farger og en hvit midtdel. Her er det dette som er gjort i fargen rød og grønn.


                                Steg 4: alternativ A:
Ha konditorfargen i kjelen. Deretter kan du enten legge alt garnet i kjelen, legge en del først og resten senere eller dyppe garnet. De siste to alternativene gir sjatteringer. På bildet til venstre er det dyppe-teknikken som brukes.










Steg 5:
Varm opp vannet med garnet i til nesten kokepunktet. Det er viktig at du ikke rører for mye fordi dette kan få garnet til å tove seg. La garnet ligge i vannet til det er kaldt nok til at du kan ta det ut. Skyll det deretter godt i vann og la det tørke i minst 24 timer før du lager nøster.